Вие сте тук

Задълбочават се споровете между ЕС и Русия

Дата на публикуване: 
вторник, 11 Ноември, 2014 - 11:00
Тема: 

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз следващата седмица ще обсъдят въпроса за разширяването на санкциите срещу Русия. Това каза върховният представител на ЕС Федерика Могерини, предаде агенция „Фокус”.

По думите й, министрите ще обсъдят темите свързани с „подкрепата за Украйна”.

В края на юли ЕС и САЩ въведоха санкции срещу руски политици, бизнесмени и компании от сферата на отбраната и енергетиката, държавни банки. В отговор Русия на 7 август ограничи вноса на стоки от държавите, въвели срещу нея санкции.

Медийната група "Русия днес", която е финансирана от Кремъл, междувременно стартира международна новинарска служба, като обяви, че прави това с цел борба с "пропагандата" на други медии, съобщава „Дарик”.

Новата служба "Спутник" ще разполага с бюра в над 30 държави и ще разпространява новини за местната публика чрез радиостанции, уебсайтове и социални медии.

Този ход е свързан с оплакванията на Москва, че световните новинарски медии са предубедени към Русия. Миналия месец президентът Владимир Путин разкритикува в реч "тоталния контрол върху глобалните медии", който според него прави възможно да се обрисуват нещата в "черно и бяло".

Генералният директор на "Русия днес" Дмитрий Кисельов заяви, че е "против агресивната пропаганда", която "може само да доведе до кръвопролития".