Вие сте тук

Задълбочават се споровете между ЕС и Русия

вторник, 11 Ноември, 2014 - 11:00
Тема: 

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз следващата седмица ще обсъдят въпроса за разширяването на санкциите срещу Русия. Това каза върховният представител на ЕС Федерика Могерини, предаде агенция „Фокус”.

По думите й, министрите ще обсъдят темите свързани с „подкрепата за Украйна”.

В края на юли ЕС и САЩ въведоха санкции срещу руски политици, бизнесмени и компании от сферата на отбраната и енергетиката, държавни банки. В отговор Русия на 7 август ограничи вноса на стоки от държавите, въвели срещу нея санкции.

Медийната група "Русия днес", която е финансирана от Кремъл, междувременно стартира международна новинарска служба, като обяви, че прави това с цел борба с "пропагандата" на други медии, съобщава „Дарик”.

Новата служба "Спутник" ще разполага с бюра в над 30 държави и ще разпространява новини за местната публика чрез радиостанции, уебсайтове и социални медии.

Този ход е свързан с оплакванията на Москва, че световните новинарски медии са предубедени към Русия. Миналия месец президентът Владимир Путин разкритикува в реч "тоталния контрол върху глобалните медии", който според него прави възможно да се обрисуват нещата в "черно и бяло".

Генералният директор на "Русия днес" Дмитрий Кисельов заяви, че е "против агресивната пропаганда", която "може само да доведе до кръвопролития".

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.