Вие сте тук

Русия се иска гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО

Дата на публикуване: 
сряда, 19 Ноември, 2014 - 12:05
Тема: 

Русия се нуждае от пълна гаранция, че Украйна няма да стане член на НАТО. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. Постепенното разполагане на силите на НАТО все по-близо до границите на Русия предизвиква безпокойството на Москва, заяви Песков в интервю за ВВС, цитирано от БНР:

Бихме искали да чуем 100-процентна гаранция, че никой дори и не мисли за влизането на Украйна в НАТО. И тъй като, за съжаление, никой не дава такава гаранция, тази ситуация предизвиква опасенията на Москва, кара ни да се чувстваме застрашени и затова предприемаме предпазни мерки.

Същевременно прессекретарят на Владимир Путин обвини Запада, че прави опити да наруши баланса на силите и че не изпълнява собственото си обещание да не се приближава до руските граници.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който разговаря снощи с руския си колега Сергей Лавров, предупреди, че Европа може да се изправи пред заплахата от конфронтация вместо да си сътрудничи. Германският първи дипломат заяви още, че не е оптимист във връзка със събитията в източната част на Украйна.

Днес стана ясно, че България ще отпусне на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в страната. Те ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст.

Помощта ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември. Включването на България е свидетелство за последователната политика на страната ни и на съпричасността със страданието на украинското население. Тази стъпка е израз на ангажираността ни към общите усилия на ЕС и международната общност за подпомагане на Украйна.