Вие сте тук

Оланд подкрепя евентуално отпадане на санкциите срещу Русия

Дата на публикуване: 
понеделник, 5 Януари, 2015 - 14:20

Френският президент Франсоа Оланд подкрепя премахването на санкциите срещу Русия, ако се постигне напредък в решаването на украинския конфликт. В двучасово интервю пред радио "Франс Ентер" Оланд се спря на основните актуални политически и икономически теми за Франция и Европа, предаде БНР. 

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат вдигнати, ако има напредък. Ако няма, остават в сила, заяви френският президент Оланд пред радио "Франс Ентер". Според него руският държавен глава Владимир Путин вече е платил скъпо за действията си в Източна Украйна, която не желае да анексира. Това, което той иска, е Украйна да не попадне в лагера на НАТО... Това, което ние искаме от Путин, е да зачита териториалната цялост на Украйна, каза Оланд. Той увери, че продължава да търси решение на украинския конфликт и изрази готовност да участва в международната среща за Украйна в Астана на 15-и януари.

Европа трябва да бъде нашата защита, заяви Оланд относно ситуацията в еврозоната и определи плана "Юнкер" като важен етап. Гърците са свободни да решават съдбата си, но трябва да спазват ангажиментите си, добави той.

Президентът увери и в разбирателството си с германския канцлер Ангела Меркел, с която ще се срещне в неделя.