Вие сте тук

Оланд подкрепя евентуално отпадане на санкциите срещу Русия

понеделник, 5 Януари, 2015 - 14:20

Френският президент Франсоа Оланд подкрепя премахването на санкциите срещу Русия, ако се постигне напредък в решаването на украинския конфликт. В двучасово интервю пред радио "Франс Ентер" Оланд се спря на основните актуални политически и икономически теми за Франция и Европа, предаде БНР. 

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат вдигнати, ако има напредък. Ако няма, остават в сила, заяви френският президент Оланд пред радио "Франс Ентер". Според него руският държавен глава Владимир Путин вече е платил скъпо за действията си в Източна Украйна, която не желае да анексира. Това, което той иска, е Украйна да не попадне в лагера на НАТО... Това, което ние искаме от Путин, е да зачита териториалната цялост на Украйна, каза Оланд. Той увери, че продължава да търси решение на украинския конфликт и изрази готовност да участва в международната среща за Украйна в Астана на 15-и януари.

Европа трябва да бъде нашата защита, заяви Оланд относно ситуацията в еврозоната и определи плана "Юнкер" като важен етап. Гърците са свободни да решават съдбата си, но трябва да спазват ангажиментите си, добави той.

Президентът увери и в разбирателството си с германския канцлер Ангела Меркел, с която ще се срещне в неделя.  

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.