Вие сте тук

Белгийските полицаи са получили заплахи от джихадисти

Дата на публикуване: 
понеделник, 12 Януари, 2015 - 12:38

Белгийските полицаи са получили заплахи от терористичната групировка "Ислямска държава", която призовава да бъдат избити заедно с техните семейства, съобщават местните медии, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Заплашителният призив е бил отправен в социалните мрежи и за съществуването му има потвърждение от белгийските антитерористични служби. По тази причина от вчера насам белгийските полицаи масово са започнали да заличават профилите си в социалните мрежи или да ги обновяват, като изтриват лични данни.

Белгийски джихадист използва също социалните мрежи след атентатите миналата седмица в Париж, за да попита "защо спят братята в Белгия". В Туитър той заяви, цитиран от местните медии вчера, че макар да е следен от дълги години от белгийските служби, е успял да мине "като нож в масло" през летището в Брюксел наскоро.

Междувременно белгийските министри на вътрешните работи и на правосъдието в последните дни направиха взаимно отричащи се изявления по повод терористичната заплаха за страната. След като министърът на вътрешните работи Ян Ямбон заяви, че "напоследък" в Белгия не е бил предотвратяван никакъв терористичен акт, тази сутрин министърът на правосъдието Коен Генс твърди, че все по-често се случва подобни намерения да бъдат пресичани. Генс отбелязва, че "огромна част" от 350-те белгийски джихадисти, заминали на фронта в Сирия, вече са се завърнали.

По повод информацията за бомбената заплаха снощи в един от най-големите белгийски всекидневници "Соар" медиите съобщават, че има един задържан. Това е бивш печатар на 53 години, който пояснил, че е от крайната левица и настоява изданието да прекрати отразяването на събитията покрай атентата в редакцията на вестник "Шарли ебдо" в Париж, защото така се дават сили на крайната десница. Медиите уточняват, че през 1999 г. задържаният печатар е взривил телефонна кабина пред офисите на крайно дясната белгийска партия Влаамс блок (днешната Влаамс беланг). През 1996 г. той е бил обвинен в терористични действия заради пукането на гумите на автомобил.

Главният редактор на "Соар" коментира, че подобни заплахи до онзи ден са били приемани с насмешка, но днес всичко е различно. Снощи редакцията на вестника бе евакуирана за няколко часа. Журналистите продължиха работата си от съседен хотел и получиха покана от офисите на други всекидневници да се нанесат при тях, докато е необходимо. Късно снощи бе решено, че помещенията на "Соар" са безопасни и журналистите се върнаха на работните си места.