Вие сте тук

Белгийските полицаи са получили заплахи от джихадисти

понеделник, 12 Януари, 2015 - 12:38

Белгийските полицаи са получили заплахи от терористичната групировка "Ислямска държава", която призовава да бъдат избити заедно с техните семейства, съобщават местните медии, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Заплашителният призив е бил отправен в социалните мрежи и за съществуването му има потвърждение от белгийските антитерористични служби. По тази причина от вчера насам белгийските полицаи масово са започнали да заличават профилите си в социалните мрежи или да ги обновяват, като изтриват лични данни.

Белгийски джихадист използва също социалните мрежи след атентатите миналата седмица в Париж, за да попита "защо спят братята в Белгия". В Туитър той заяви, цитиран от местните медии вчера, че макар да е следен от дълги години от белгийските служби, е успял да мине "като нож в масло" през летището в Брюксел наскоро.

Междувременно белгийските министри на вътрешните работи и на правосъдието в последните дни направиха взаимно отричащи се изявления по повод терористичната заплаха за страната. След като министърът на вътрешните работи Ян Ямбон заяви, че "напоследък" в Белгия не е бил предотвратяван никакъв терористичен акт, тази сутрин министърът на правосъдието Коен Генс твърди, че все по-често се случва подобни намерения да бъдат пресичани. Генс отбелязва, че "огромна част" от 350-те белгийски джихадисти, заминали на фронта в Сирия, вече са се завърнали.

По повод информацията за бомбената заплаха снощи в един от най-големите белгийски всекидневници "Соар" медиите съобщават, че има един задържан. Това е бивш печатар на 53 години, който пояснил, че е от крайната левица и настоява изданието да прекрати отразяването на събитията покрай атентата в редакцията на вестник "Шарли ебдо" в Париж, защото така се дават сили на крайната десница. Медиите уточняват, че през 1999 г. задържаният печатар е взривил телефонна кабина пред офисите на крайно дясната белгийска партия Влаамс блок (днешната Влаамс беланг). През 1996 г. той е бил обвинен в терористични действия заради пукането на гумите на автомобил.

Главният редактор на "Соар" коментира, че подобни заплахи до онзи ден са били приемани с насмешка, но днес всичко е различно. Снощи редакцията на вестника бе евакуирана за няколко часа. Журналистите продължиха работата си от съседен хотел и получиха покана от офисите на други всекидневници да се нанесат при тях, докато е необходимо. Късно снощи бе решено, че помещенията на "Соар" са безопасни и журналистите се върнаха на работните си места.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.