Вие сте тук

Издирваната Хаят Бумедиен засечена в Турция

понеделник, 12 Януари, 2015 - 12:20

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция.

По думите му Бумедиен е резервирала самолетен билет от Мадрид до Истанбул на втори януари, а на осми януари е пристигнала в Турция, след което вероятно е пресякла границата със Сирия, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

26-годишната Хаят Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж, съобщава електронното издание dir.bg

Той е французин със сенегалски произход от парижко предградие. Смята се, че е част от мрежа, изпращала радикализирани френски младежи в Ирак. Кулибали и двамата братя Саид и Шериф Куаши, извършили кървавото нападение в редакцията на седмичника "Шарли ебдо" на 7 януари, бяха застреляни от полицията.

Френската прокуратура установи, че Бумедиен е поддържала контакт по телефона със съпругата на Шериф Куаши, Изана Хамид. Анализи на телефонните им разговори показват, че двете са разговаряли над 500 пъти през 2014 г., което показва колко добре са се познавали.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.