Вие сте тук

Няма споразумение за следваща среща за Украйна

Дата на публикуване: 
вторник, 13 Януари, 2015 - 09:53

Външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия не успяха да договорят среща на високо равнище тази седмица за разрешаване на украинската криза, съобщи германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от БНР.

След четиричасова среща на страните от така наречената Нормандска четворка в Берлин, Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че нов кръг разговори между министрите може да се състои следващата седмица. Колегите му направиха изявление, в което се казва, че така наречената контактна група за Украйна, в която влизат Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, трябва да постигне споразумение за начините за доставяне на хуманитарна помощ и продължаване освобождаването на задържани. Ако това бъде направено, ще бъде открит пътят за подготовка на успешна среща на високо равнище в Казахстан, пише в документа.

Руският първи дипломат Сергей Лавров подчерта позицията на Москва, че украинското правителство и сепаратистите трябва да започнат пряк диалог и да обсъдят конституционни реформи.

Часове преди началото на срещата примирието в Източна Украина беше нарушено и в Донецк отново започна престрелка. Стрелба имаше и в други населени места в Донбас.