Вие сте тук

Кери и Борисов обсъдиха енергийната диверсификация

петък, 16 Януари, 2015 - 09:38

Енергийната диверсификация в България и създаването на план за енергийно развитие на страната ни са били сред основните акценти в разговорите между американския държавен секретар Джон Кери и българския министър-председател Бойко Борисов, съобщава БНР.

 

На пресконференция след срещата Кери заяви: Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки. САЩ ще изпрати един енергиен експерт, който да работи с вашето министерство, за да помогне да се разработи план, да се разбере какво точно да бъде енергийното бъдеще.

Премиерът Бойко Борисов обобщи резултатите от срещата така: Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области - сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ.

Той също отбеляза енергийната тема, като уточни: По темата за шистовия газ, многократно сме заявявали, че има мораториум по темата, докато се намери технология, която да гарантира чистотата на екологията, тъй като находищата, за които се говори, са в най-плодородната територия на България.

Джон Кери посочи също, че е било обсъдено и задълбочаването на военното сътрудничество в рамките на НАТО и оптимизиране на българската армия спрямо стандартите на Алианса: 

Член 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България, подчерта Джон Кери.

Американският държавен секретар бе категоричен, че няма никакво съмнение, че има много големи възможности за инвестиране и допълни, че САЩ са "дълбоко ангажирани" да помогнат да се привлекат инвестиции у нас. Ключ към привличането на инвестиции е да имаме прозрачност на управлението, открито управление, борба с корупцията, върховенство на закона. Кери подчерта, че Съединените щати напълно подкрепят плановете на България за реформиране на съдебната система.

Приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България. Това би било много положително събитие и за двете страни. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще. Има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени, за да отпаднат визите за пътуване, каза още Кери. Един от тях е отказите за виза да са под 3%. За България този процент е бил 15,2% за 2014-а г., изтъкна Кери.

Американският държавен секретар Джон Кери посети България в опит да помогне на бедната бивша комунистическа страна да се откъсне от зависимостта си от руския газ, да се пребори с корупцията и да подобри сигурността си, коментира агенция Ройтерс. След като обвини Москва, че се меси в българската политика, Кери заяви, че "всеки американец е отдаден на сигурността, просперитета, здравето и силата на България".

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.