Вие сте тук

Мария Габриел: Успешните избори в Тунис носят надежда за целия регион

Дата на публикуване: 
сряда, 21 Януари, 2015 - 14:27

Успешно проведените парламентарни и след това президентски избори в Тунис бяха силен сигнал за целия регион и доказателство за ангажимента на тунизийския народ за демокрация, която да води страната напред. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел при обсъждането на отминалите избори в Тунис в Комисията по външни работи. Ръководителят на наблюдателната мисия на ЕС на изборите в Тунис Анеми Нейтс-Ойтебрук представи по време на дебата предварителните заключения на мисията, разположена в страната от септември 2014 г.

Мария Габриел идентифицира три основни предизвикателства пред Тунис. На първо място тя отбеляза необходимостта от по-пълноценно участие на младите хора и жените в политическия и обществения живот на страната. На следващ ред припомни предизвикателството на децентрализацията в Тунис, която също трябва да помогне за намаляване на значителните регионални различия в страната. Не на последно място е нужно народът и институциите на Тунис да вземат активно участие в решаването на проблемите на сигурността в региона, включително в борбата срещу тероризма и религиозния радикализъм.

„Подкрепата на ЕС за демократичния преход в Тунис е много важна. Тази подкрепа трябва да отговаря на потребностите на страната, така че да може да се справи с новите предизвикателства”, обобщи ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.