Вие сте тук

Нови преговори за Украйна

Дата на публикуване: 
четвъртък, 22 Януари, 2015 - 09:34

Напредък по преговорите за украинската криза. Външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция постигнаха редица споразумения по време на срещата си в Берлин снощи, съобщава БНТ.

Така наречената “нормандска четворка” започна срещата си с призив към всички страни, които участват в конфликта в Украйна да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение от територията на Донбас. Първите дипломати се споразумяха изпълнението на договорките от Минск да бъде подробно обсъдено по време на насрочената за по-късно този месец среща в Астана.

Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия: Планът предполага контактната група да се погрижи в най-кратък срок за установяване на демаркационна линия, за да започне процесът по изтегляне на военната техника от Донбас. Оттам нататък следва да се разрешат редица други отворени въпроси като достъп на екипи за хуманитарна помощ до Източна Украйна.

Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на украинската криза, постоянният представител на Съединените щати Саманта Пауър разкритикува новия план за разрешаване на конфликта, който Владимир Путин предложи миналата седмица на украинския си колега Петро Порошенко.