Вие сте тук

Нови преговори за Украйна

четвъртък, 22 Януари, 2015 - 09:34

Напредък по преговорите за украинската криза. Външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция постигнаха редица споразумения по време на срещата си в Берлин снощи, съобщава БНТ.

Така наречената “нормандска четворка” започна срещата си с призив към всички страни, които участват в конфликта в Украйна да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение от територията на Донбас. Първите дипломати се споразумяха изпълнението на договорките от Минск да бъде подробно обсъдено по време на насрочената за по-късно този месец среща в Астана.

Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия: Планът предполага контактната група да се погрижи в най-кратък срок за установяване на демаркационна линия, за да започне процесът по изтегляне на военната техника от Донбас. Оттам нататък следва да се разрешат редица други отворени въпроси като достъп на екипи за хуманитарна помощ до Източна Украйна.

Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на украинската криза, постоянният представител на Съединените щати Саманта Пауър разкритикува новия план за разрешаване на конфликта, който Владимир Путин предложи миналата седмица на украинския си колега Петро Порошенко.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.