Вие сте тук

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и представители на «Четири лапи» обсъдиха идеята за създаване на зоополиция у нас

Дата на публикуване: 
събота, 24 Януари, 2015 - 14:43

Необходимостта от създаване на зоополиция у нас обсъдиха на среща депутатът в Европейския парламент Емил Радев и представители на Фондация “Четири лапи”. Те разгледаха възможностите за сътрудничество, както и вариантите за формиране на зоополиция.

«Нуждата от зоополиция е належаща. Инициативата може да бъде осъществена чрез промени в Закона за МВР или да се приложи към съществуващите в момента подразделения на общинска полиция в големите градове», заяви българският евродепутат от ГЕРБ. Според него първата опция би отнела повече време предвид на нуждата от допълнителен бюджет във вътрешното министерство, докато втората е по-лесно приложима в един-два големи града като пилотен проект, който впоследствие да бъде пренесен в рамките на МВР. Той сподели, че в момента екипът му от сътрудници проучва опита на страни с действаща зоополиция, като Нидерландия, за да се извлече модел, приложим и за нашата страна.

От “Четири лапи” изразиха пълната си подкрепа за усилията на Емил Радев за създаване на звено към МВР, което да се занимава с разследване на престъпленията спрямо животни. Явор Гечев от българския офис на международната организация беше категоричен, че има належаща нужда от такава структура. “Обществената полза от съществуването на зоополиция ще бъде огромна, тъй като за всеки запознат е ясно, че насилието над животни рано или късно прераства в насилие и над хора. Изключетелно щастливи сме, че има български политици като г-н Радев, които са приели защитата на животните като своя лична кауза”, коментира Гечев.

И двете страни бяха категорични, че дори и след промените на Наказателния кодекс от 2011 г., които инкриминираха насилието над животни, институциите нямат необходимия капацитет за реално прилагане на правните норми и затова голяма част от престъпленията, засягащи животни, остават нерегистрирани или неразкрити. От друга страна, тези престъпления се увеличават, въпреки че противозаконно причиняване на смърт или осакатяване на гръбначни животни се наказва със затвор до 3 години.

На срещата с Емил Радев, който е и един от двамата български представители в Европейския парламент, членуващи в интерпарламентарната група за защита на животните, бяха обсъдени и предложените промени в Закона за защита на животните и най-вече засилването на мерките срещу изоставянето на животни на улицата и възможността за конфискация на животни, обект на нехуманно отношение, като например прекомерното натоварване, неподходящи условия на живот и т.н. Емил Радев разкри, че в Европейския парламент темата за защитата на животните е изключително актуална и на страните, които по някакъв начин толерират насилието над животни се гледа изключително критично. Такъв е случаят с Румъния, която получава упреци за жестокото отношение към бездомните кучета и котки.