Вие сте тук

Отново критики за липсата на борба с корупцията

вторник, 27 Януари, 2015 - 12:51

Основната критика към България в поредния доклад на Европейската комисия, който ще бъде огласен в сряда, отново ще е за липсващите резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и за организираната престъпност, съобщава „Сега”.

На управляващите не е отправена директна препоръка за създаването на специализирано звено за борба с корупцията. Записано е обаче, че в България липсва орган, който да се справи с явлението. И се препоръчва засилване капацитета на прокуратурата за работа в тази сфера.

Комисията препоръчва да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение, така че да не се стига до това престъпници с влязла в сила присъда да успяват да изчезнат, преди да бъдат пратени в затвора. Подобни критики имаше и в миналия доклад. "Никой не пое отговорност, нито пък се предприеха стъпки да се гарантира, че това няма да се повтори", пишеше преди година. Ситуацията и сега не се е подобрила.

Един от казусите в доклада е изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му със записки кой да бъде "ударен" и "оправен" изчезнаха от колата на експерт графолог преди месеци и от тях и до днес няма следа.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е сред институциите, които търпят най-сериозни критики в доклада, научи още "Сега". Това не е изненада, като се има предвид серията от скандали, забъркани от съвета в последната година. Така например казусът "гнили ябълки", който нашумя в последния месец и катализира масовото съдийско недоволство срещу управлението на Софийския градски съд, се споменава в черновата. Препоръчва се реорганизация на ВСС.

Изненадващо в черновата на доклада няма нищо за медийната свобода. Както обикновено, критиките на Брюксел не са придружени с посочване на отговорни лица.

Положително е оценена приетата от правителството и парламента стратегия за продължаване на съдебната реформа, но се отчита, че това все още са само намерения.

Според запознати докладът за България ще е много по-мек, отколкото се очакваше, и е направена разлика между управленията преди и след изборите. От комисията отчитат това, че правителството само е назовало проблемите на страната, твърдят източниците на "Сега". За сметка на това обаче докладът за Румъния не бил толкова хвалебствен, колкото в северната ни съседка се надяват. Запознати смятат, че това може да бъде разчетено като знак, че въпреки всичко мониторингът за двете страни няма да бъде разделен и намалява вероятността Румъния да влезе в Шенген преди България.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.