Вие сте тук

Русия прекратява участието си в ПАСЕ до края на годината

Дата на публикуване: 
четвъртък, 29 Януари, 2015 - 10:22

Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до края на годината. Повод за решението стана удължаването на санкциите срещу 18-те руски представители, заради поведението на Москва в украинската криза, съобщава БНТ.

ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която лишава руската делегация от право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята до април. Документът беше приет със 148 гласа “за” при 64 “против”. Санкциите срещу 18-те членове на руската делегация бяха наложени миналата година вследствие на анексирането на Крим от Москва.

В текста се посочва, че Асамблеята отново ще обсъди този въпрос на следващата си сесия в Страсбург от 20 до 24 април. Руската делегация реагира по “логичен начин”, както те самите го нарекоха.

Алексей Пушков, председател на руската делегация в ПАСЕ:  “Ние информирахме нашите колеги, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 година. Поздравяваме Асамблеята за приемането на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог”.

В резолюцията си отпреди няколко дни, парламентаристите от 47-те страни членки на Съвета на Европа призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските Военновъздушни сили, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Москва отказа да изпълни призива.