Вие сте тук

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП участва в отбелязването на Деня на почит и признателност към жетвите на комунизма

понеделник, 2 Февруари, 2015 - 13:34

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев участва в отбелязването на Деня на почит и признателност към жертвите на комунизма, което се състоя пред Мемориала на жертвите на комунизма до Националния дворец на културата. На мероприятието присъстваха президентът Росен Плевнелив, президентът Петър Стоянов, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народният представители от ГЕРБ-София и общински съветници от ГЕРБ.

 "Този ден остава в историята като най-масовата екзекуция на политици от Третата българска държава. Датата е символ на политическото насилие, заляло България след 9 септември 1944 г., когато десетки хиляди българи губят живота си и са изпратени в концентрационни лагери в резултат на репресиите. Тя е символ на прекършените мечти и живот на много българи, несъгласни с налагането на комунистическия режим в страната", заяви Андрей Ковачев.

Според  Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, отбелязването на тази дата е повод не само да си спомним за жертвите на тоталитаризма, но и да утвърдим отново нашата съпричастност към европейските ценности. "Денят 1 февруари придобива още по-голямо значение предвид  надигащите се по света тоталитарни идеологии, довели до смъртта на хиляди хора и поставили под съмнение основите на европейската цивилизация", категоричен бе Андрей Ковачев. Той подчерта, че, за да не бъдат повтаряни  грешките,  трябва да познаваме добре историята си.  По думите му, това е единственият начин да преодолеем изкуствените разделения в обществото, завещани от комунистическата диктатура.

Българският евродепутат от ГЕРБ припомни, че Денят за почит и признателност към жертвите на комунизма е обявен през 2011 г.  по времето на първия мандат на министър-председателя Бойко Борисов, по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. „Този ден ни дава повод да отдадем своята почит и признателност и на един от инициаторите на това отбелязване. Първият български демократично избран президент Желю Желев, който почина на 30 януари 2015 г., ще остане в историята като един от символите на мирния преход от тоталитаризъм към демокрация в България“, подчерта още Андрей Ковачев.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.