Вие сте тук

Тежки сражения в източна Украйна

понеделник, 2 Февруари, 2015 - 10:40

Ожесточените сражения за жп възела Дебалцево между украинските сили и проруските сепаратисти продължиха в неделя. През последното денонощие в битката са загинали 13 правителствени войници, а 20 са били ранени, съобщиха властите в Киев. Няма данни за загубите на бунтовниците, съобщава бТВ.

Дебалцево лежи на железопътната линия, свързваща двете крепости на бунтовниците - Донецк и Луганск. Според говорител на украинския Съвет за сигурност сепаратистите са атакували няколко села около Дебалцево. Ако те успеят да овладеят града, това ще консолидира контрола им върху Източна Украйна.

Журналист е видял повече от 12 украински танка и други камиони с тежка военна техника, включително и реактивна пускова установка, да напредват в неделя към Дебалцево, очевидно за подсилване на правителствените сили.

Снаряд, паднал в центъра на града, е ранил девет местни жители, които очаквали да бъдат евакуирани с последния за деня автобус, съобщи във Фейсбук служител на местното поделение на украинското МВР.

Стотици жители вече са избягали от Дебалцево, търсейки спасение от боевете. От 10 дни там няма ток, вода и газ. Около 60 души от града пристигнаха в неделя в Киев, където участваха в протест пред руското посолство.

В Донецк - главната крепост на бунтовниците, снаряд е убил трима жители и е ранил четирима, съобщиха от градската администрация.

Жертвите на войната в Източна Украйна, започнала през април, вече са над 5100. Над 900 000 души са били принудени да напуснат домовете си.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.