Вие сте тук

Тежки сражения в източна Украйна

Дата на публикуване: 
понеделник, 2 Февруари, 2015 - 10:40

Ожесточените сражения за жп възела Дебалцево между украинските сили и проруските сепаратисти продължиха в неделя. През последното денонощие в битката са загинали 13 правителствени войници, а 20 са били ранени, съобщиха властите в Киев. Няма данни за загубите на бунтовниците, съобщава бТВ.

Дебалцево лежи на железопътната линия, свързваща двете крепости на бунтовниците - Донецк и Луганск. Според говорител на украинския Съвет за сигурност сепаратистите са атакували няколко села около Дебалцево. Ако те успеят да овладеят града, това ще консолидира контрола им върху Източна Украйна.

Журналист е видял повече от 12 украински танка и други камиони с тежка военна техника, включително и реактивна пускова установка, да напредват в неделя към Дебалцево, очевидно за подсилване на правителствените сили.

Снаряд, паднал в центъра на града, е ранил девет местни жители, които очаквали да бъдат евакуирани с последния за деня автобус, съобщи във Фейсбук служител на местното поделение на украинското МВР.

Стотици жители вече са избягали от Дебалцево, търсейки спасение от боевете. От 10 дни там няма ток, вода и газ. Около 60 души от града пристигнаха в неделя в Киев, където участваха в протест пред руското посолство.

В Донецк - главната крепост на бунтовниците, снаряд е убил трима жители и е ранил четирима, съобщиха от градската администрация.

Жертвите на войната в Източна Украйна, започнала през април, вече са над 5100. Над 900 000 души са били принудени да напуснат домовете си.