Вие сте тук

Лондон и Вашингтон с различни позиции за изпращането на оръжия в Украйна

Дата на публикуване: 
четвъртък, 5 Февруари, 2015 - 09:55

Великобритания не възнамерява да оказва „летална военна помощ“ на Украйна. Това заяви бившият министър на външните работи на Обединеното Кралство Уилям Хейг, цитиран от бТВ.

Той отбеляза, че в момента Великобритания „не разглежда никакви предложения по повод на промяна в своята политика“.

„Нашата политика е да оказваме нелетална помощ на Украйна. И съгласно изявленията на министъра на отбраната и министъра на външните работи (на Великобритания), тя не се е променила“, отбеляза Хейг.

Германският канцлер Ангела Меркел още в началото на седмицата също увери, че страната ѝ няма да доставя оръжия на Украйна и ще подкрепя дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта между правителството в Киев и проруските сепаратисти.

Междувременно Аштън Картър, номиниран за министър на отбраната на САЩ от президента Барак Обама, заяви днес, че е склонен да подкрепи американска помощ за Украйна, за да се бори тя срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

Картър каза на изслушване в комисията на Сената по въоръжените сили, че клони към подкрепата на изпращане на оръжия. „Много съм склонен да тръгна в тази посока, защото мисля, че трябва да помогнем на украинците да се защитават”, заяви той в отговор на въпрос на председателя на комисията сенатор Джон Маккейн.

„Не мога да говоря в момента за точния вид на тези оръжия”, добави Картър. Той уточни, че първо трябва да обсъди въпроса с украинското ръководство и с високопоставени служители на Пентагона.

През декември Обама номинира Картър за министър на отбраната на мястото на Чък Хейгъл. За да встъпи в длъжност, той трябва да получи одобрението на Сената на САЩ. Не се очакват проблеми при гласуването, предвид факта, че републиканското мнозинство даде да се разбере, че гледа благосклонно на Картър.