Вие сте тук

Лондон и Вашингтон с различни позиции за изпращането на оръжия в Украйна

четвъртък, 5 Февруари, 2015 - 09:55

Великобритания не възнамерява да оказва „летална военна помощ“ на Украйна. Това заяви бившият министър на външните работи на Обединеното Кралство Уилям Хейг, цитиран от бТВ.

Той отбеляза, че в момента Великобритания „не разглежда никакви предложения по повод на промяна в своята политика“.

„Нашата политика е да оказваме нелетална помощ на Украйна. И съгласно изявленията на министъра на отбраната и министъра на външните работи (на Великобритания), тя не се е променила“, отбеляза Хейг.

Германският канцлер Ангела Меркел още в началото на седмицата също увери, че страната ѝ няма да доставя оръжия на Украйна и ще подкрепя дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта между правителството в Киев и проруските сепаратисти.

Междувременно Аштън Картър, номиниран за министър на отбраната на САЩ от президента Барак Обама, заяви днес, че е склонен да подкрепи американска помощ за Украйна, за да се бори тя срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

Картър каза на изслушване в комисията на Сената по въоръжените сили, че клони към подкрепата на изпращане на оръжия. „Много съм склонен да тръгна в тази посока, защото мисля, че трябва да помогнем на украинците да се защитават”, заяви той в отговор на въпрос на председателя на комисията сенатор Джон Маккейн.

„Не мога да говоря в момента за точния вид на тези оръжия”, добави Картър. Той уточни, че първо трябва да обсъди въпроса с украинското ръководство и с високопоставени служители на Пентагона.

През декември Обама номинира Картър за министър на отбраната на мястото на Чък Хейгъл. За да встъпи в длъжност, той трябва да получи одобрението на Сената на САЩ. Не се очакват проблеми при гласуването, предвид факта, че републиканското мнозинство даде да се разбере, че гледа благосклонно на Картър.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.