Вие сте тук

В сряда ще се проведе нова лидерска среща за Украйна

Дата на публикуване: 
понеделник, 9 Февруари, 2015 - 09:47

Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко планират да се срещнат в сряда в Минск, за да обсъдят украинската криза, съобщи говорителят на германдския канцлер Щефан Зайберт, предаде БНР. 

В неделния си телефонен разговор четирима лидери са се договорили да проведат среща в Нормандски формат в сряда в столицата на Беларус. Зайберт уточни, че представителите на сеператистките области в Украйна, на ОССЕ и Русия също трябва да се срещнат в Минск до сряда. 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че в разговора е бил постигнат напредък и изрази надежда, че срещата в Минск ще доведе до бързо и безусловно примирие между враждуващите страни.

Руският лидер Владимир Путин потвърди информацията за срещата в сряда, но добави, че тя ще се състои,ако страните успеят да договорят позициите си дотогава: 

Договорихме се да се опитаме да организираме среща в Минск. Ориентираме се към сряда, ако за това време успеем да съгласуваме редица позиции, които напоследък интензивно обсъждаме.

Продължават международните усилия за намиране на мирно решение на кризата в Украйна. Американският държавен секретар Джон Кери отрече Вашингтон и Брюксел да са разединени в позициите си по украинската криза: 

Нека уверя всички, че няма разделение, няма разединение. Постоянно чувам как хората се опитват да създадат такова. Обединени сме, работим задружно и всички сме на мнение, че това препятствие не може да бъде преодоляно с военна сила. Единни сме в дипломацията си.

Изявлението на Кери на конференцията за сигурността в Мюнхен беше по повод критиките на американски сенатори, че Германия и други европейски страни се противопоставят на въоръжаването на украинската армия.