Вие сте тук

Меркел и Обама се обявиха за общи действия в Украйна

вторник, 10 Февруари, 2015 - 09:35

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за общи действия на Съединените щати и Европа относно кризата в Украйна, предаде БНР. По време на срещата на Меркел и Обама в Белия дом двамата лидери наблегнаха на общите цели и ценности и търсиха начин да изгладят тактическите си разногласия по въпроса как да отговорят на Русия.

Според американския президент руската агресия в Украйна е сплотила партньорството между Eвропа и Съединените щати. От своя страна гостът му поясни, че нарушеният от Русия принцип на териториалната цялост е от особено значение за мира в Европа.

Германският лидер заедно с френския си колега Франсоа Оланд ще се срещне утре в Минск с украинския президент Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин в опит да се постигне дипломатическо решение на кризата.

Междувременно Белият дом е под натиск да изпрати оръжия на украинската армия. Група конгресмени казват, че са далече от мисълта, че подобно въоръжаване ще даде предимство пред руската армия, но поне би дало възможност за защита и връщане на територия. Те смятат, че комбинацията от санкциите, спадът в цената на горивото и вероятното изпращане на оръжия могат да убедят Кремъл да се изтегли от фронтовата линия.

Опонентите на изпращането на бойна техника са на мнение, че това ще провокира по-агресивни действия на Русия.

И докато германският канцлер Ангела Меркел предпочита да избегне подобна стъпка, президентът Барак Обама заяви, че обмисля въоръжаването като още не е взел решение. Той увери, че независимо от изхода на разговорите в Минск Европа и САЩ ще действат заедно.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.