Вие сте тук

ЕК ще свали наблюдението над България до 2019 година

Дата на публикуване: 
четвъртък, 26 Февруари, 2015 - 18:09

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди днес отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БТА.

Юнкер направи това изявление на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев. Председателят на ЕК поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава. Юнкер съобщи, че това е всичко, което знае на български, но ще научи повече заради предстоящото си в следващите месеци посещение у нас. Президентът подари на Юнкер мартеница.

Двамата събеседници са разговаряли за механизма, по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК. Юнкер изрази очакването нашата страна да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Президентът Плевнелиев посочи, че е запознал своя събеседник с планираните в нашата страна реформи, както и с политическия живот в страната след турбулентните години, в които се смениха пет правителства и три парламента. По неговите думи през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и сигурността. Президентът е уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас.

Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничество и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред, заяви президентът. В България имаме голямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни, допълни той. Президентът отбеляза, че това се доказва от данните на Сметната палата на ЕС. Обсъдихме ситуацията на Западните Балкани, украинската криза и нашето общо желание за мир и развитие, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос, свързан с предприетия вчера нов етап на процедурата срещу макроикономически несъответствия в нашата страна, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. Вчерашното решение не е трагедия, коментира той.

Попитан дали България може да създаде един необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК посочи, че това е технически въпрос. Той изрази надеждата комисията да помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

Президентът Плевнелиев заяви, че е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз. България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи, добави Плевнелиев. Държавният глава изрази радост от днешната среща, както и благодарност за приятелството и партньорството, което, по неговите думи, със сигурност ще промени България за добро.

По повод енергийната стратегия Плевнелиев изрази задоволство, че тя е насочена към Югоизточна Европа и насърчава постигането на поне три енергийни независими източника за всяка държава. Когато постигнем истинска диверсификация и либерализация, тогава ще имаме пазарни цени, коментира той. По неговите думи голямата цел е енергията да не бъде оръжие, а елементарна стока за търгуване на пазарни цени.

Убеден съм, че тази идея ще намери своята много сериозна реализация и хората ще усетят, предприятията ще видят - колкото повече алтернативни източници, толкова по-голяма сигурност за инвестициите, толкова повече инвестиции, обобщи той. България успя, след като през 2008 г. бяхме оставени на студено в най-студения ден от зимата, тогава президентът Путин и Украйна отново имаха спор, да направи така, че съществуващата газова връзка с Гърция да бъде двупосочна. Това е гаранция за нас, ако стане трудно и тежко, имаме алтернативна доставка от Гърция. Същевременно успяхме да разширим малко съществуващото газово хранилище, там има ресурси, които биха помогнали на държавата до края на зимата за необходимите доставки. По-важно е да заработи по-бързо връзката с Румъния, да бъде двупосочна. Тя е в много напреднала фаза на изпълнение, разчитаме и на ЕК, за да бъде въпрос на месеци, а не на години, тогава ще бъдем още по-спокойни, заяви президентът.