Вие сте тук

ЕК ще свали наблюдението над България до 2019 година

четвъртък, 26 Февруари, 2015 - 18:09

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди днес отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БТА.

Юнкер направи това изявление на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев. Председателят на ЕК поздрави с "Добре дошъл!" на български език държавния глава. Юнкер съобщи, че това е всичко, което знае на български, но ще научи повече заради предстоящото си в следващите месеци посещение у нас. Президентът подари на Юнкер мартеница.

Двамата събеседници са разговаряли за механизма, по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК. Юнкер изрази очакването нашата страна да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Президентът Плевнелиев посочи, че е запознал своя събеседник с планираните в нашата страна реформи, както и с политическия живот в страната след турбулентните години, в които се смениха пет правителства и три парламента. По неговите думи през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и сигурността. Президентът е уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас.

Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничество и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред, заяви президентът. В България имаме голямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни, допълни той. Президентът отбеляза, че това се доказва от данните на Сметната палата на ЕС. Обсъдихме ситуацията на Западните Балкани, украинската криза и нашето общо желание за мир и развитие, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос, свързан с предприетия вчера нов етап на процедурата срещу макроикономически несъответствия в нашата страна, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. Вчерашното решение не е трагедия, коментира той.

Попитан дали България може да създаде един необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК посочи, че това е технически въпрос. Той изрази надеждата комисията да помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

Президентът Плевнелиев заяви, че е поздравил председателя на ЕК за обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз. България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи, добави Плевнелиев. Държавният глава изрази радост от днешната среща, както и благодарност за приятелството и партньорството, което, по неговите думи, със сигурност ще промени България за добро.

По повод енергийната стратегия Плевнелиев изрази задоволство, че тя е насочена към Югоизточна Европа и насърчава постигането на поне три енергийни независими източника за всяка държава. Когато постигнем истинска диверсификация и либерализация, тогава ще имаме пазарни цени, коментира той. По неговите думи голямата цел е енергията да не бъде оръжие, а елементарна стока за търгуване на пазарни цени.

Убеден съм, че тази идея ще намери своята много сериозна реализация и хората ще усетят, предприятията ще видят - колкото повече алтернативни източници, толкова по-голяма сигурност за инвестициите, толкова повече инвестиции, обобщи той. България успя, след като през 2008 г. бяхме оставени на студено в най-студения ден от зимата, тогава президентът Путин и Украйна отново имаха спор, да направи така, че съществуващата газова връзка с Гърция да бъде двупосочна. Това е гаранция за нас, ако стане трудно и тежко, имаме алтернативна доставка от Гърция. Същевременно успяхме да разширим малко съществуващото газово хранилище, там има ресурси, които биха помогнали на държавата до края на зимата за необходимите доставки. По-важно е да заработи по-бързо връзката с Румъния, да бъде двупосочна. Тя е в много напреднала фаза на изпълнение, разчитаме и на ЕК, за да бъде въпрос на месеци, а не на години, тогава ще бъдем още по-спокойни, заяви президентът.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.