Вие сте тук

Номинираният от Андрей Ковачев журналист Христо Христов получи Гражданската награда на Европейския парламент

четвъртък, 26 Февруари, 2015 - 12:15

В Европейския парламент се проведе официалната церемония по награждаването на лауреатите на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. Христо Христов, разследващ журналист, номиниран от евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, бе един от удостоените с престижното отличие европейци за своите заслуги към свободата на мисълта и съвестта.

"Много съм признателен на Андрей Ковачев за номинацията и съм радостен че получавам Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 - годината, в която отбелязваме 25 години от падането на комунизма“, заяви Христо Христов, който е специалист в работата с архиви на бившите комунистически тайни служби. Според българския журналист това е признание за важността на темата за Държавна сигурност, декомунизацията, за необходимостта от справедливост за жертвите на комунизма, както и за наследството на тоталитарния режим, чиито сенки все още тегнат над настоящето ни.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, подчерта, че и досега комунистическите престъпления срещу българския народ и българската държавност остават ненаказани. По думите му, затова е необходимо Народното събрание да гласува отпадане на давността за престъпленията на тоталитарния комунистически режим.

"Христо Христов заслужи тази награда с обективната си неуморна работа с архивите на бившите комунистически тайни служби. Благодарение на неговите разследвания и на неговия сайт www.desebg.com голяма част от забранената и добре критата истина за престъпленията на комунизма вижда бял свят", категоричен бе българският евродепутат. Той пожелава на Христо Христов да продължи да прави журналистически разследвания със същата енергия и смелост, както досега. „България има нужда от хора като Христо Христов", заяви още Андрей Ковачев.

Христо Христов е автор на осем документални книги и три филма, разкриващи факти от тоталитарното минало на България. Работи със съдебни архиви за престъпленията на комунизма. Изследването му за убийството на българския дисидент и журналист от БиБиСи Георги Марков в Лондон е издадено и на английски език.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.