Вие сте тук

Споразумение за газовите доставки за Европа

сряда, 4 Март, 2015 - 09:45

Газовите доставки за ЕС са обезпечени. Газовите проблеми между Русия и Украйна са потушени, поне за известно време. Това не означава, че между Киев и Москва е постигнато трайно и сигурно решение за синьото гориво. Така нареченият “зимен пакет” все пак е осигурен, коментира БНТ.

“Газпром” и “Нафтогаз” предоставиха гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа. Уверението фигурираше в съвместното изявление на заместник-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. След дълги и трудни преговори между енергийните министри на Русия и Украйна с посредничеството на Брюксел поредните страхове от спиране на газовото кранче отново бяха разсеяни.

Русия твърди, че Украйна е прекъснала газовите доставки за Донецк и Луганск, което е наложило директно снабдяване от руска страна. Киев не желае да плаща за обеми, над които няма контрол. Засега Европа остава незасегната от конфликта. От Еврокомисията очакват от Киев и Москва ясни предложения за летните доставки на газ до 31 март.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.