Вие сте тук

Русия ще променя партньорството си с ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 24 Март, 2015 - 10:02
Тема: 

Възстановяването на стратегическото партньорство между Русия и ЕС е неизбежно, но то ще има друг вид, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде бТВ.

"Институционалните механизми за партньорство не работят. ЕС ги замрази. Въпреки това политическият диалог продължава и каналите за него са открити", посочи руският дипломат.

Постоянният представител на Русия в ЕС каза, че се подготвя посещение в Москва на върховния представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини.

Той припомни, че Русия участва в преговорите за иранската ядрена програма, в съвместните усилия за уреждането на конфликта в Близкия изток и в други съвместни консултации.

"Възстановяването на стратегическото партньорство е неизбежно, но в друг вид. Предишната конструкция не издържа изпитанието на украинската криза", заяви той и добави: "мисля че повече ще обръщаме внимание на съдържанието и по-малко на гръмките лозунги."

Чижов посочи, че в редица страни от ЕС е започнала "неприлична" кампания, свързана с празнуването на победата над нацизма.

Чижов заяви, че е предал покани за празненствата на лидерите на ЕС, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Те не дадоха официален отговор, макар че Туск направи публично изявление по този въпрос", отбеляза руският постоянен представител в ЕС.