Вие сте тук

Г-7 обвърза падането на санкциите срещу Русия със спазването на Минските споразумения

четвъртък, 16 Април, 2015 - 09:35

Срещата на външните министри на страните от Г-7 приключи в германския град Любек. Дипломатите обсъдиха актуалните световни теми, между които Украйна, Иран и Йемен. В заключителното комюнике след края на срещата министрите обвързаха вдигането на санкциите срещу Русия с пълно спазване на Минското споразумение от Москва. В комюникето се призовава още за изтегляне на тежките оръжия от Източна Украйна, предаде БНР.

Русия отново не присъства на форума заради анексията на Крим. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е домакин на срещата, заяви след края на консултациите: Искаше ни се да бяхме в състояние Русия да участва във формата Г-8, а не Г-7. Но ние следяхме прилагането на Минските споразумения и решаването на конфликта в Украйна. Това означава Русия да спазва поетите от нея ангажименти.

Министрите от Г-7 приветстваха още рамковото споразумение между шестте световни сили и Иран по ядрената програма на Техеран. Дипломатите призоваваха Иран да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия на ООН при проверката на спазването на поетите ангажименти. Преговорите за окончателно споразумение по иранската програма продължават следващата седмица, допълни Щайнмайер.

Иран и шестте световни сили /петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия/ сключиха рамково споразумение в Лозана на 2 април. Окончателно споразумение по иранската ядрена програма трябва да бъде договорено до края на юни. Министрите на външните работи на Г-7 обявиха днес, че ще продължат да подкрепят усилията за намиране на трайно решение на спора относно иранската ядрена програма до 30 юни. Решението трябва да гарантира, че иранската ядрена програма има изключително мирен характер и че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Срещата на Г-7 се проведе в Любек на фона на масови протести на демонстранти. Около 3500 полицаи обезпечаваха сигурността в града.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.