Вие сте тук

ЕС няма да изпраща миротворци в Украйна

вторник, 28 Април, 2015 - 10:10

Европейските лидери заявиха, че са силно притеснени за нарушаването на примирието в Източна Украйна, но въпреки това нямат намерение да изпращат миротворци там, съобщава „Дарик”.

"Можем само да говорим за цивилна мисия, не и за военна", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, по време на пресконференция в украинската столица Киев. Той допълни, че Съюзът ще изпрати цивилна мисия "за оценка" в Киев, за да определи по какви начини да се увеличи сигурността в страната.

Изказването на Туск идва, след като по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ЕС или ООН трябва да изпратят миротворци в страната. Според държавния глава те са необходими, за да осигурят наблюдение на зоните от фронтовата линия, както и на контролираната от бунтовниците граница на Украйна с Русия.

По време на пресконференцията председателят на Европейския съвет заяви, че все още има притеснения за оръжия, които продължават да навлизат в Източна Украйна, допълвайки, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не са могли да установят изтеглянето на тежкото въоръжение.

В рамките на Минското споразумение, което беше подписано през февруари, и двете сражаващи се страни в конфликта - проруските сепаратисти и правителствените сили, трябваше да изтеглят тежката си техника от зоните на фронтовата линия.

В тази връзка Туск допълни също, че санкциите на ЕС срещу Русия ще останат в сила, докато не бъдат изпълнени всички условия от споразумението в Минск.

На разговорите в Киев, които ще продължат и утре, присъства и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че условията на живот в страната са много трудни и призова за повече европейска финансова помощ, която да помогне на "болезнения" процес на реформи в страната.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.