Вие сте тук

Избори във Великобритания

четвъртък, 7 Май, 2015 - 10:51

Нито една от двете големи партии - Консервативната и Лейбъристката, вероятно няма да спечели мнозинство на днешните парламентарни избори във Великобритания.

Британците днес гласуват за нов състав на долната камара на парламента - Камарата на общините, предадоха световните агенции.

Право на глас имат всички британски граждани, навършили 18 години, както и граждани на Република Ирландия и на Общността на нациите, пребиваващи във Великобритания. Гражданите на ЕС нямат тази привилегия. Британската кралица Елизабет Втора не гласува, тъй като трябва да е безпристрастна. Право на глас нямат и членовете на горната камара - Камарата на лордовете, които не се избират, а се назначават. Право на глас нямат и затворниците, заради което страната редовно е критикувана от ЕС, отбелязва Франс прес, се казва в материал на БТА.

Гласуването започва в 7 ч. сутринта местно време (9 ч. българско време) и продължава до 22 ч. Гласува се в около 50 000  избирателните секции, уточнява ДПА.

Изборите за депутати в Камарата на общините са преки, тайни и по мажоритарната система. Провеждат се в един тур. Избирателните окръзи са общо 650 (533 в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия). Кандидатите за депутати са 3971. Всеки окръг излъчва един депутат. Кандидатът, който спечели най-много гласове, влиза в парламента, дори и да е получил под 50 процента. Тази система фаворизира големите партии в ущърб на малките. Така например на изборите през 2010 г.консерваторите спечелиха 47 процента от местата в парламента, получавайки едва 36 процента от гласовете на избирателите.

Тогава лейбъристите  получиха 40 процента от местата в парламента, спечелвайки само 29 процента от гласовете на избирателите. Референдум, целящ да промени  избирателната система, организиран през май 2011 г., не постигна целта си.

    Партията, изпратила в Камарата на общините най-много депутати, съставя правителство. Ако нито една партия не спечели абсолютно мнозинство, има два сценария - съставяне на коалиционно правителство или на правителство на малцинството, ползващо се с подкрепата на други партии или разчитащо на временни съюзи при всяко гласуване в парламента. За премиер се определя лидерът на партията, която има най-много депутати в Камарата на общините.

В навечерието на изборите различни социологически проучвания  показаха, че битката между консерваторите на Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд ще е оспорвана. Единственото сигурно нещо в навечерието на вота е, че нито една от двете големи партии - Консервативната партия и Лейбъристката, няма да може да управлява сама, посочва Франс прес.

    Според най-вероятния сценарий на 8 май  британците ще се събудят без категоричен победител и ще последват преговори за намиране на коалиционни партньори, които могат да продължат седмици, но не и месеци както в Белгия. В най-лошия случай може да се стигне до предсрочни избори през есента, ако програмата на правителството, която ще бъде представена в речта, която кралицата ще произнесе на 27 май, не издържи вота на доверие.

    Консерваторите могат да разчитат в новия парламент на либералните демократи, техни досегашни коалиционни партньори, и на малките северноирландски партии. Лейбъристите могат да решат да съставят правителство на малцинството, подкрепяно от съюз от партии, които са противници на торите, а именно шотландските националисти от Шотландската национална партия, Зелените и уелските националисти от партията Плейд къмри.

    Очаква се шотландските националисти да се представят много добре на изборите и да победят в повечето, ако не и всички окръзи, в които сега лейбъристите имат депутати, съобщава Ройтерс.

    Изборите във Великобритания се следят с безпокойство и притеснение в цяла Европа, тъй като британският премиер Дейвид Камерън обеща референдум за британското членство в ЕС, ако бъде преизбран, припомня Франс прес. Вота ще следят особено внимателно в някои страни от Източна Европа, които неотдавна влязоха в ЕС и откъдето стотици хиляди мигранти отидоха във Великобритания в търсене на работа, възползвайки се от миграционните правила в ЕС.

    Главни теми в предизборната кампания бяха икономиката, бюджетният дефицит, здравеопазването и имиграцията.

    Основните партии спориха с какво темпо да намалят дефицита, като консерваторите и либералните демократи обещаха да постигнат  бюджетен баланс  през 2017-2018 г., докато лейбъристите говореха само за намаляване на дефицита на годишна основа, но без да посочват конкретна дата кога ще постигнат бюджетен баланс.

    По въпроса за имиграцията и консерваторите, и лейбъристите искат да забранят достъпа на европейски мигранти до социалната система, респективно за 4 и 2 години, за да се опитат да ограничат мигрантския приток. Партията за независимост на Обединеното кралство настоява за пълна забрана върху имиграцията  на неквалифицирани работници за пет години и ограничаване на имиграцията на квалифицираните работници до 50 000 на година.

    По въпроса за здравеопазването консерваторите поеха ангажимента да инвестират най-малко 8 милиарда лири допълнително  всяка година в здравната система, но не уточниха откъде ще вземат парите. Лейбъристите пък обещаха допълнително финансиране  от 2,5 милиарда лири на година от бюджета.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.