Вие сте тук

В Москва са арестувани 65 души

Дата на публикуване: 
четвъртък, 7 Май, 2015 - 11:36
Тема: 
Руската полиция задържа в центъра на Москва 65 души, събрали се да отбележат третата годишнина от масовите протести срещу преизбирането на президента Владимир Путин, съобщава БНР.
 
На 6-и май 2012 година, ден преди Владимир Путин отново да заеме президентския пост, руската опозиция организира "Марш на милионите", който завърши с масови сблъсъци и арести на площад "Болотная". Последваха съдебни процеси и ефективни присъди срещу няколко десетки души, обвинени за организирането на безредици. Според опозицията сблъсъците са били провокирани от самата полиция.

Оправдавайки се с подготовката за Деня на победата на 9-и май, московските власти не дадоха разрешение да се проведе акция по случай поредната годишнина от опозиционния протест. Въпреки това на площада се събраха много хора, а някои от тях организираха единични протести с плакати, които по принцип не се нуждаят от разрешение. Без да дава обяснения, полицията първо арестува хората с плакати, а после премина към масови задържания. Основното искане на протестиращите беше да бъдат освободени от затвора всички осъдени по т.нар. "Блатно дело", което опозицията смята за политически мотивирано.