Вие сте тук

Парламентът почете жертвите на Втората световна война

Дата на публикуване: 
петък, 8 Май, 2015 - 11:58
Тема: 
Парламентът отдаде почит към загиналите и пострадалите през Втората световна война и осъди проявите на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Декларацията на българското Народно събрание по повод на 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и Деня на Европа подкрепиха 141 депутати, а четирима бяха против.  Не бяха приети нито едно от предложенията за редакция на текста на декларацията на АБВ, БСП, "Атака" и незивисимия депутат Велизар Енчев, инфоримира БНР.
 
В началото на дебатите депутатът от АБВ проф. Георги Кючуков направи историческа ретроспекция на събитията, като заяви, че 80 процента от населението на земята е засегнато от войната, а българският народ има достоен принос в разгрома на фашизма, за да може Европа да бъде създадена постепенно и солидарно. АБВ предложи в декларацията да има и текст, с който да се отдаде почит към паметта на жертвите, дадени от съпротивителните движения в България, каза професор Кючуков:
Отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, както и съпротивителните движения в България и Европа, извоювали победата над нацистка Германия.
 
БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България. Михаил Миков добави:
С приноса на българските граждани, които не приеха като безспорен факт участието ни в нацистката ос. Жертвите, дадени от антифашистката съпротива българи и в България, и в съпротивителните движения в цяла Европа, трябва да бъдат почетени.
 
Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че декларацията трябва да отчете двойна роля на тогавашните САЩ, Англия, Франция, както и да се осъди възраждането на нацизма под всякаква форма, прояви на нетърпимост към православието, оскверняване на паметници, както и отказа на президента да участва в честването на 9-и май в Москва:
Осъжда отказа на българския президент Росен Плевнелиев да вземе участие в честванията на Девети май в Москва и определя този отказ като гавра с паметта на милионите жертви на Втората световна война.
 
Независимият депутат Велизар Енчев настоя парламентът да отдаде почит и признателност към българските войни, загинали в Отечествената война:

За съжаление и в нашата страна се правят опити за пренаписване на историята, като се омаловажава антифашистката борба в Царство България и участието ни в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Но докато в Европа участниците във въоръжената съпротива срещу нацизма и фашизма се почитат като национални герои, десните сили в България обявяват българските партизани и политзатворници за антидържавни елементи.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев:

  "Да възхваляваме червената армия? Ще откажа да го направим, ако не споменем Катинската гора, погрома на Варшавското въстание. Ако не споменем погромите в България след 9 септември, изтреблението на горяните, смазването на Берлинското въстание, Унгарското въстание и Пражката пролет. Тогава ще ви ръкопляскам. Искам да ви видя как ще го направите и после ще отидете да си вземете парите от руското посолство."

С тези думи Кънев се обърна към депутатите от БСП.

Според него декларацията на парламента е "малка крачка към общ прочит на най-тежките моменти от националната и европейската история". Той обаче изтъкна, че тя не засяга "всеобхватната тема за политическото насилие". Кънев припомни, че от 1886 г., когато е свален Александър Батемберг чрез преврат на офицерите русофили до 1989 г. и т.нар Голяма екскурзия "103 години са белязани преди всичко друго от различни тежки форми на политическо насилие".

"Трябва да започнем с малки крачки. Принципите на обединена Европа са непризнаване на насилието, защита на демокрацията, защита на правото на национално самоопределение на народите. Крачка, която вчерашният СССР и днешна Русия и техните пети и шести колони в Източна Европа не искат да направят. Благодарение на лявата част на тази зала България не може да постигне обединение. Нека подкрепим поне малкото, което ни се предлага", заяви Кънев, цитиран от електронното издание Клуб Z.