Вие сте тук

ООН обсъжда миграцията в Европа

понеделник, 11 Май, 2015 - 10:33

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди днес мигрантската криза в Европа. На заседанието ще присъства и инициаторът на дискусията в Световната организация – върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини. Разговорите ще се проведат на фона на нови ужасяващи данни за мигрантите, изнесени от “Амнести интернешънъл”, съобщава БНТ.

Международната организация “Амнести интернешънъл” публикува нов доклад по въпроса за мигрантите в Средиземно море. Според правозащитниците все повече либийци предприемат опасното плаване към Европа заради жестокостта и насилието в страната.

Според “Амнести” насилието на контрабандисти и милиции в Либия засяга както бежанци, така и “общности от имигранти”, които дълги години живеят и работят в страната. Организацията цитира в доклада си различни ужасяващи случаи на отвличани и подлагани на насилие заради религиозната си принадлежност хора. В доклада се съобщава за сексуални насилия, побой с метални тръби срещу бременна жена и други нехуманни деяния.

Заради тази ситуация “Амнести” призовава в доклада си Европейския съюз да се бори срещу контрабандистите чрез разполагане на допълнителни спасителни кораби в Средиземно море. Неправителствената организация призовава също Тунис и Египет да осигурят адекватен подслон на мигрантите.

Либия е подкопана от борбата за власт между две правителства с различни идеологии, всяко от които със свой парламент. Това, заедно с постоянните сражения между разнородните армии и милиции, допълнително дават предпоставка за процъфтяване на контрабандата и увеличаване броя на бежанците.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.