Вие сте тук

ООН обсъжда миграцията в Европа

Дата на публикуване: 
понеделник, 11 Май, 2015 - 10:33

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди днес мигрантската криза в Европа. На заседанието ще присъства и инициаторът на дискусията в Световната организация – върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини. Разговорите ще се проведат на фона на нови ужасяващи данни за мигрантите, изнесени от “Амнести интернешънъл”, съобщава БНТ.

Международната организация “Амнести интернешънъл” публикува нов доклад по въпроса за мигрантите в Средиземно море. Според правозащитниците все повече либийци предприемат опасното плаване към Европа заради жестокостта и насилието в страната.

Според “Амнести” насилието на контрабандисти и милиции в Либия засяга както бежанци, така и “общности от имигранти”, които дълги години живеят и работят в страната. Организацията цитира в доклада си различни ужасяващи случаи на отвличани и подлагани на насилие заради религиозната си принадлежност хора. В доклада се съобщава за сексуални насилия, побой с метални тръби срещу бременна жена и други нехуманни деяния.

Заради тази ситуация “Амнести” призовава в доклада си Европейския съюз да се бори срещу контрабандистите чрез разполагане на допълнителни спасителни кораби в Средиземно море. Неправителствената организация призовава също Тунис и Египет да осигурят адекватен подслон на мигрантите.

Либия е подкопана от борбата за власт между две правителства с различни идеологии, всяко от които със свой парламент. Това, заедно с постоянните сражения между разнородните армии и милиции, допълнително дават предпоставка за процъфтяване на контрабандата и увеличаване броя на бежанците.

Тагове: