Вие сте тук

ЕС започва военна операция срещу трафикантите през Средиземно море

вторник, 19 Май, 2015 - 10:40

Министрите на външните работи и на отбраната от Европейския съюз се договориха за започването на военна операция в Средиземно море, която да се бори с трафика на хора. Операцията ще започне най-рано следващия месец, съобщава БНТ.

Кога точно ще започне операцията все още не е известно. Решение за точната дата ще бъде взето вероятно на следващия съвет на министрите на външните работи, който е през юни. Военната операция ще протече в няколко етапа, които са съобразени с международното законодателство.

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз за външната политика: Първата фаза на операцията е събирането и споделянето на разузнавателна информация. Това трябва да откаже поне част от трафикантите. Втората фаза е инспектирането на плавателните съдове. Третата стъпка ще бъде неутрализирането на тези плавателни съдове. Трябва да се разруши системата на трафикантите, организацията, която имат. Искаме да разрушим инструментите, които използват,за да забогатеят. Искаме да унищожаваме корабчетата, за да не могат да бъдат използвани отново.

Целта е да се прекрати бизнес модела на трафикантите на хора, които печелят по около един милион долара на лодка, пълна с бежанци.

За да започне такава операция е необходима резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Могерини обяви, че се надява решението да бъде взето възможно най-бързо, защото се очаква през лятото да има още по-голям приток на имигранти към Европа.

От началото на годината досега при опит да достигнат Европа от Либия, в Средиземно море са загинали най-малко 1800 души.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.