Вие сте тук

ЕП отвръща на руската забрана за влизане на европейски политици в страната

Дата на публикуване: 
сряда, 3 Юни, 2015 - 11:00

Европейският парламент отвърна на руската забрана за влизане на европейски политици и военни лидери в страната във вторник (2 юни) като обяви, че специалният пратеник на Москва в Брюксел вече не е добре дошъл , а руските депутати ще бъдат проверявани преди да бъдат допуснати в парламента, съобщава EurActiv.

Изявлението на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц дойде седмица, след като руското външно министерство състави „черен списък" на 89 политици, военни и разузнавателни служители, включително открити критици на Русия.„Мартин Шулц днес информира руския посланик за ЕС, че... смята да вземе подходящи мерки в отговор", обявиха от офиса на Шулц.

Мерките включват и спирането на свободния достъп на Владимир Чижов, руският посланик в Европейския съюз, което означава, че ще бъде допускан в сградата на парламента само при специални обстоятелства.

Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай, допълват от офиса на Шулц.

Мартин Шулц вече съобщил решението на руския посланик в Брюксел.