Вие сте тук

Европейските външни министри обсъждат мигрантската криза

Дата на публикуване: 
вторник, 16 Юни, 2015 - 09:37

Италия ще предприеме едностранни мерки по бежанската криза, ако не бъде подпомогната от другите страни-членки на Европейския съюз, заяви премиерът Матео Ренци, след решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, което предизвика протести сред мигрантите, съобщава БНР.

Френската страна мотивира решението си с европейските разпоредби по въпроса, но Италия смята, че при рекордния бежански поток тези правила са неприложими.

Днес вътрешните министри от ЕС ще обсъждат системата за разпределение на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция на квотен принцип. Мярката беше предложена от Европейската комисия в отговор на кризата с приток на африкански имигранти през Средиземно море.

Еврокомисията иска да принуди страните-членки солидарно да поемат бремето на миграционния натиск, след като през април край Италия се издавиха 800 човека във водите на Средиземно море.

Идеята е да се разселят на задължителен принцип 40 хиляди сирийски и еритрейски кандидати за убежище, вече пристигнали в Италия и Гърция. Още 20 хиляди трябва да бъдат приети на доброволни начала отново чрез квоти. Великобритания, Дания и Ирландия няма да участват, защото се ползват с изключение от правилата на Шенген. Останалите 25 страни трябва да гласуват предложението с квалифицирано мнозинство на вътрешните министри.

Формулата, която изчислява кой - колко бежанци да приеме, бе критикувана от Франция, Германия и Испания, които заедно с източноевропейците могат да провалят гласуването. Критериите са по брой население, брой молби за убежище през последните 2 години, БВП и ръст на безработицата. Според тях, България би трябвало да приюти 572 бежанци от Италия и Гърция, а по дългосрочната схема за доброволен прием – още 216 души извън Европа, посочени от агенцията на ООН по бежанците. Правителството обяви, че ще настоява за по-малко, като Брюксел вземе предвид географското ни положение като външна граница, подложена на миграционен натиск от Турция.

Тагове: