Вие сте тук

В България идва военна техника за учения

Дата на публикуване: 
четвъртък, 25 Юни, 2015 - 17:14
Тема: 

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви днес пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, че тежката военна техника на САЩ, която пристига у нас, ще бъде използвана за учения, от които българските военнослужещи имат голяма необходимост.

В отговор на въпрос той поясни, че не се знае точно колко танка ще бъдат доставени в нашата страна, но се очаква те да бъдат няколко десетки.

Министърът съобщи, че утре ще участва в парламентарен контрол и ще отговаря на тези въпроси. "След срещата с американския посланик в София получих въпроси дали тази техника ще остане за постоянно в България. Отговорих, че към нас, към мен, не е постъпило искане, нито официално, нито неофициално, за американска техника, която да остане за постоянно у нас. Въпросът беше след изказването на секретаря по отбраната на САЩ какво количество тежка техника ще остане в България. Отговорих, че такова запитване към мен не е отправяно. Касае се за техника, която ще бъде използвана за съвместни учения, за определен период от време, после ще бъде преместена", поясни министърът.

Той уточни, че тази техника ще остане в нашата страна вероятно до края на годината и освен танкове, ще има и друга техника, за която още няма конкретна информация. Тази техника няма да остане за постоянно в България, добави Ненчев.

Министърът благодари на своя колега от правителството на БСП, ДПС и НДСВ Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи тогава, който е подписал през 2006 г. споразумението, по чиято сила се извършват тези дейности днес. Свидетели сте на агресия, която се случва от началото на моя мандат. До момента нищо не се потвърди от всички страхове, които се опитаха да вменят от "Атака", отчасти и от БСП, коментира той по повод реакциите на новините за предстоящите учения.

Министърът съобщи, че командният център на НАТО в България е приключил първия етап от своето обособяване, приключило е преустройството на сградата, където ще се помещава.