Вие сте тук

Юнкер: Вратата за преговори с Гърция остава отворена

Дата на публикуване: 
понеделник, 29 Юни, 2015 - 14:59
Тема: 

Председателят на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер заяви, че вратата за подновяване на преговорите с Гърция още е отворена и че времето за постигане на споразумение изтича. Той призова гръцкия народ да подкрепи предложенията на кредиторите на предстоящия референдум в неделя, предаде БНР.

По време на 33-минутна пресконференция по гръцката дългова криза в Брюксел Юнкер изрази надежда, че членовете на еврозоната ще останат 19 и заяви, че подкрепата на гръцкия народ ще изпрати послание към света, че Гърция иска да остане в еврозоната и в Европейския съюз.

"Гръцкият народ е много близък до сърцето ми. /.../ За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е бил и никога няма да бъде вариант. Но винаги съм казвал на моите гръцки приятели, че когато казвам, че излизането на Гърция от еврозоната не е вариант, това не означава, че като крайна цел на процеса ще предложа краен отговор и решение, което е срещу всички останали".

Юнкер заяви, че Европа може да просъществува единствено при наличието на диалог и че най-важният въпрос е да се постигне споразумение.

"Европа може да функционира само ако успеем да се справяме с нашите различия чрез диалог - чист, почтителен диалог - и да организираме своите индивидуални действия в името на доброто на всички".

Юнкер посочи, че Комисията няма да прави ново предложение на Атина, тъй като последното предложение на кредиторите, макар и изискващо реформи, е справедливо. То не предвижда намаляване на заплатите и пенсиите и създава по-голяма социална справедливост в страната.

Жан-Клод Юнкер завърши изказването си с няколко думи на гръцки, като преди това защити тезата, че не трябва да извършваме самоубийство от страх от смъртта.