Вие сте тук

Гърция може да получи пари до 20 август

сряда, 5 Август, 2015 - 10:28

"Успехът на преговорите в Гърция и кредиторите позволяват на страната да получи първия транш от третата програма за помощ на Атина до 20 август, когато страната трябва да се разплати с ЕЦБ. Това заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от бТВ.

"Споразумението е възможно, за да се осигури първия транш от помощта за Атина до 20 август, когато тя трябва да направи плащане към ЕЦБ", заяви говорителката. От 5 август Гърция ще започне подробна работа върху текста на споразумението с кредиторите по третата програма за 86 млрд. евро.

В понеделник представител на Министерството на финансите на Гърция, заяви пред репортери, че първият кръг от преговорите с ръководителите на мисиите на кредиторите ще бъде завършен на 5 август.

Днес министърът на финансите Евклидис Цакалатос и ръководителят на Министерството на икономиката, инфраструктурата, търговията и туризма Йоргос Статакис обсъждат с представители на кредиторите рекапитализирането на банките и функционирането на приватизационния фонд. От разговорите в Атина зависи дали ще има достатъчно време за споразумение в срока, който си поставя балканската страна. Задачата е да го направи до 20 август, когато Гърция трябва да изплати на ЕЦБ 3,2 млрд. евро.

Правителството очаква да подпише окончателно споразумение с институциите до 12 август, след което то трябва да бъде ратифицирани в парламентите на страните от еврозоната. Парламентът на Гърция ще гласува този документ на 18 август.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.