Вие сте тук

Спасителния план за Гърция може да бъде приет около 15 август

петък, 7 Август, 2015 - 13:58

Новата спасителна програма за Гърция може и вероятно ще бъде договорена на 15-и август или малко след това, заявиха гръцкият премиер Алексис Ципрас и френският президент Франсоа Оланд след тяхна среща, проведена в четвъртък, съобщава БНР.

По време на откриването на Новия Суецки канал в Египет двамата лидери се съгласиха, че новото споразумение между Гърция и нейните кредитори трябва и може да бъде постигнато преди крайния срок 20-и август.

Целта е преговорите по програмата да приключат успешно до края на месеца. Ние знаем, че е трудно, но трябва да сме сигурни, че са изпълнени необходимите условия, заяви френският президент Франсоа Оланд пред репортери по време на церемонията. Засега аз вярвам, че атмосферата на преговорите е нормална и дискусии протичат в най-добрата посока, добави той.

Двамата лидери се съгласиха, че преговорите могат и трябва да приключват непосредствено след 15-и август, посочиха от кабинета на гръцкия премиер в официално изявление късно снощи.

Вчера говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви в Брюксел, че преговорите с Гърция за трета спасителна програма продължават по задоволителен начин и подчерта, че е възможно постигане на окончателно споразумение преди 20-и август.

Властите в Берлин обаче продължават да изразяват съмнение относно възможността за скорошно постигане на споразумение и настояват само за отпускане на нов "мостов заем" на Атина.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.