Вие сте тук

Гърция постигна рамково споразумение с кредиторите

Дата на публикуване: 
вторник, 11 Август, 2015 - 11:53
Тема: 

Гърция и международните кредитори, преговарящи за условията за новия финансов спасителен план, днес се договориха за финалните фискални цели, ориентирани към първичен бюджетен излишък от 2016 г. нататък, предаде Ройтерс, като цитира гръцки правителствен представител. Това съобщи БТА.

Целите, леко променени от по-раншен базов сценарий, предвиждат първичен бюджетен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а след това 0,5 процента излишък от 2016 г. - 1,75 процента през 2017 г. и 3,5 процента профицит през 2018 г.

"Целите на първичния бюджет са финализирани", заяви анонимният източник в кулоарите на преговорите между представители на гръцкото правителство и на международните кредитори в Атина.

"Договорено е също така, че няма да бъдат въвеждани нови мерки през 2015 и 2016 г.", добави той.

Гърция преговаря за условията за спасителен план на стойност до 86 млрд. евро. Атина иска да сключи сделка преди падежа на плащането по дълга към ЕЦБ на 20 август.

Очаква се в следващите часове Европейската комисия да обяви постигнатото споразумение между Гърция и международните кредитори, съобщи за агенция ТАСС източник, близък до преговорния процес.

Сега планът трябва да отиде на гласуване в гръцкия парламент, за да може след това Еврогрупата да даде зелена светлина за плащанията за страната, предаде БНР.

Същевременно премиерът Алексис Ципрас заяви, че се планира законова промяна за данъчните облекчения за депутати и министри.

Тя предвижда въвеждане на облагане в пълен размер на трудовите и допълните възнаграждения и намаляване с 15 на сто на заплатите на министрите и на ръководителите на високи държавни постове.