Вие сте тук

Дипломатически уксилия за новата криза в Украйна

сряда, 19 Август, 2015 - 09:23

Украинският президент Петро Порошенко ще посети Брюксел до края на месеца, за да обсъди ситуацията в зоната на конфликта в източната част на страната, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БНР. Съобщението бе направено на фона на новата ескалация на насилието в района, която постави под съмнение изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня. Няколко души, сред които най-малко двама цивилни, бяха убити при сблъсъци между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти край пристанищния град Мариупол през последните дни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е обсъдил по телефона с Порошенко ситуацията в Украйна и изпълнението на Минското споразумение. Предвидено е мирният договор, подписан в беларуската столица през февруари, да бъде изпълнен изцяло до края на годината. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обаче обвиниха и двете страни в конфликта в нарушавания на режима на прекратяване на огъня.

Руският президент Владимир Путин обвини украинските власти за новия изблик на насилие в източната част на страната, предадоха световните агенции. По думите на Путин руската страна разполага със сведения, че украинската армия съсредоточава сили, включително военна техника, в Донбас.

Президентът изрази съжаление, че Киев е отхвърлил предложението на проруските сепаратисти за изтегляне от фронтовата линия на всички оръжия с калибър над 100 милиметра. Руският президент изтъкна, че Минските мирни споразумения "нямат никаква алтернатива за уреждане на ситуацията". Той е уверен, че мирът в крайна сметка ще възтържествува.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.