Вие сте тук

Ципрас подаде оставка

петък, 21 Август, 2015 - 09:20

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви намеренията си да се бори за ново парламентарно мнозинство, след като над 40 от депутатите на партията му - СИРИЗА, въстанаха срещу условията, договорени с кредиторите, предаде БНР

Вие трябва да кажете как да вземем най-доброто решение, как да възстановим икономиката и да преодолеем ограниченията, които са ни наложени. Вие, с вашия вот, ще кажете кой да води Гърция по трудния път пред нас, кой да преговаря най-добре за намаляване на дълговете, кой и кака ще бъде най-способен да продължи напред с твърди стъпки, за да осъществи промените, от които страната се нуждае. Вие, с вашия вот, ще ни съдите, това каза гръцкият премиер в телевизионно обръщение към сънародниците си.

Оставката на Ципрас оставя Гърция в ръцете на преходен кабинет. Начело на новото правителство застана председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу - първата жена-премиер в гръцката история.

Като най-вероятна дата за изборите се спряга 20 септември, но преди това опозицията ще получи шанс да създаде правителство в рамките на сегашния парламент. Лидерът на консервативната партия „Нова демокрация“ - Евангелос Меймаракис, обяви снощи, че ще се опита да се възползва от тази възможност.

От изключително значение е Гърция да се придържа към поетите ангажименти, отговори председателят на еврогрупата, Йерун Дейселблум.

Реакцията от Европейската комисия бе по-позитивна. Скорошните избори в Гърция дават възможност за по-широка обществена подкрепа за програмата, договорена с Европейския стабилизационен механизъм, каза Мартин Зелмайр, който завежда кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Като още по-голям оптимист се показа Марсел Фрацшер - ръководител на германския институт за икономически изследвания и съветник на вицеканцлера Зигмар Габриел. Макар и да носи краткосрочни рискове за политически вакуум в Гърция, решението за предсрочни избори е добра новина за европейската икономика, каза Фрацшер.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.