Вие сте тук

България няма да търгува с бъдещото си членство в Шенген срещу приемане на бежанци

Дата на публикуване: 
петък, 11 Септември, 2015 - 11:12
Тема: 

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова категорично потвърди позицията си, че България няма да търгува с бъдещото си членство в Шенген срещу приемане на бежанци.

На международна конференция в София, посветена на сигурността, Бъчварова уточни, че борбата с тероризма, освен в глобален, вече се е превърнала и в национален проблем:

Четири пъти е увеличен натискът към страната ни последната една година и аз мисля, че ние успяваме в този момент да овладяваме този поток и да се справяме с него. Мисля, че спадът на натиска последните десетина дни - две седмици е отражение на мерките, които взехме в последно време. Те са доста активни. На някой може да му изглеждат прекомерни, но факт е, че дават резултат и нелегалното преминаване на нашата граница, дори и през КПП-тата всъщност следва една тенденция на намаляване в момента.

Запазва се външният натиск, потенциалът за развитие, но не в тези размери, от които се страхувахме, за да не стигнем до точката, в която няма да можем да ги овладеем, заяви още Румяна Бъчварова.