Вие сте тук

Парламентът разглежда конституционните промени

сряда, 23 Септември, 2015 - 09:50
Тема: 

Конституционните промени в частта за съдебната власт влизат в пленарна зала. Това предвижда седмичната програма на депутатите, която предстои да се гласува в началото на днешното заседание, съобщава агенция „Фокус”.

Народното събрание трябва да разгледа промените в Конституцията в частта за съдебната власт на първо четене.

Това е новият консенсусен проект за конституционни промени. Той стана факт след многобройни срещи по инициатива на министър-председателят Бойко Борисов и партийните лидери и под него се подписаха 180 народни представители. Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, освен трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на съдебния инспекторат, проектът съдържа и четвърта точка –ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Преди да бъде постигнато съгласие, съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви пред медиите, че новият конституционен проект представлява „исторически компромис”. Към момента подкрепа за конституционния проект са заявили от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов преди седмица обяви, че няма да подкрепят новият законопроект на първо четене, но преди дни лидерът на партията Георги Първанов коментира, че ако между първо и второ четене се промени квотното разпределение в прокурорската колегия, са склонни да гласуват „за” в пленарна зала.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.