Вие сте тук

НСИ: Инфлацията от началото на годината е минус 0,5%

сряда, 14 Октомври, 2015 - 15:05

Инфлацията от началото на годината (септември 2015 г. спрямо декември 2014 г.) е минус 0,5%, а годишната инфлация за септември 2015 г. спрямо септември 2014 г. е 0,1%, сочат данните на Националния статистически институт.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2014 - септември 2015 г. спрямо периода октомври 2013 - септември 2014 г. е минус 0,1%.

През септември 2015 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: брашно - с 0,2%, месо от едър рогат добитък - с 1,1%, месо от домашни птици - с 0,2%, малотрайни колбаси - с 0,5%, кайма - с 0,2%, сирене - с 0,1%, млечни масла - с 0,5%, олио - с 0,1%, ябълки - с 11,9%, грозде - с 9,7%, пипер - с 1,4%, зрял лук и чесън - съответно с 5,3 и 1,1%, моркови - с 5,8%, сол - с 1,2%, оцет - с 1,3%, минерални води, безалкохолни напитки и сокове - с 0,4%, високоалкохолни спиртни напитки и вина - с по 0,4%, и други.

През септември 2015 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 0,6%, хляб - с 0,4%, свинско месо - с 0,4%, пресни и кисели млека - съответно с 0,3 и 0,5%, кашкавал - с 0,2%, яйца - с 1,1%, маргарин - с 0,4%, дини и пъпеши - с 18,4%, цитрусови и южни плодове - с 4,1%, домати - с 32,8%, краставици - с 10,2%, зеле - с 19,0%, листни зеленчуци - с 14,4%, картофи - с 34,9%, захар - с 2,9%, пресни зеленчукови подправки - с 1,5%, кафе - с 0,9%, бира - с 0,9%  и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са се увеличили цените на: цигари - с 0,1%, въглища и дърва за отопление - с по 1,1%, хладилници - с 1,1%, отоплителни уреди и климатични инсталации - съответно с 1,3 и 0,9%, продукти и препарати за почистване - с 0,6%, автомобилни гуми - с 0,6%, услуги в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене - с 0,2%, кина, театри и други - с 1,8%, услуги, свързани с образованието - с 1,9%, козметични продукти - с 1,7%, пътнотранспортна застраховка - с 0,2%, и други.

През септември 2015 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0,2%. Цените на лекарските услуги са се увеличили с 0,1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.