Вие сте тук

Преговори в Атина за активизиране на проекта за газова връзка между България и Гърция

Дата на публикуване: 
сряда, 14 Октомври, 2015 - 12:54

В Атина се водят преговори за активизиране на проекта за газова връзка между България и Гърция. Американската дипломация притиска Ципрас за интерконектора, за да се намали зависимостта на Европа от руски газ. Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика, заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис, цитиран от БНР. Изграждането на газовата връзка с България е и от ключово значение за американската дипломация, което видимо се доказва от интензивните контакти на специалния американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохстейн, който в момента води преговори с гръцкия министър. Следобед е фиксирана среща между трите страни с участието на българския енергиен министър – Теменужка Петкова.

По газовата връзка ще се доставя азерски природен газ към България и от там до Румъния и Унгария, за да се намали зависимостта на тези европейски страни от руското гориво.
Предишният гръцки министър Лафазанис насочи политиката на Атина към засилен интерес от изграждането на "Турски поток" и несъмнено това се е отразило на забавяне по реализация на проекта с България, коментират гръцките специализирани издания.

Днешното правителство в Атина и министър Скурлетис се очаква да проявят силна активност по газовата връзка с България. Проектът е ключов за Европейската комисия и е свързан с Трансадриатическия газопровод за трансфер на синьо гориво от Азербайджан през Гърция за европейските страни.