Вие сте тук

САЩ може да отменят санкциите срещу Русия

вторник, 3 Ноември, 2015 - 07:56

САЩ може да отменят санкциите си срещу Русия, ако споразуменията от Минск за Украйна се спазват, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от БНР.

След като са налице постигнатите в Минск споразумения, те изискват определени действия от всички засегнати страни: и от сепаратистите, и от Русия, и от Киев. Много е важно страните да спазват договореностите. Тежкото въоръжение трябва да бъде изтеглено назад, а международните граници трябва да са неприкосновени. Необходимо е ОССЕ да бъде допусната да извършва своя мониторинг, каза Кери.

Той изрази също своята убеденост, че международни наблюдатели трябва да присъстват на провеждането на избори в Украйна, а самите избори трябва да са в съответствие с украинските закони. На Донбас трябва да бъде предоставен специален статут. Ако това стане, тогава санкциите ще бъдат отменени, тогава ще можем да се върнем към отношенията, които, надявам се, ще са от полза за хората в Украйна и ще понижат напрежението от последните две години, добави държавният секретар на САЩ.

Запитан дали е възможен компромис между Москва и Вашингтон за Украйна, Кери отвърна, че Украйна не е предмет на компромис, макар че компромисът от всяка страна би могъл да помогне.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.