Вие сте тук

Ще се проведе извънредна среща на европейските вътрешни министри

понеделник, 16 Ноември, 2015 - 10:11

Люксембургското председателство на ЕС реши да свика извънредна среща на 28-те министри на вътрешните работи и правосъдието на ЕС на 20 ноември в Брюксел заради атентатите в Париж, предаде БНТ.

“Вследствие на трагичните събития в Париж този Европейски съвет на правосъдието и вътрешните работи има за цел да подсили европейския отговор и да осигури контрола и прилагането на одобрените мерки”, обяви люксембургският вицепремиер и министър на вътрешната сигурност Етиен Шнайдер.

“Европа е единна и стои редом с Франция срещу варварството, срещу тероризма”, увери Шнайдер и подчерта, че решението за извънредна среща е взето след консултации с френските власти.

Малко по-рано Париж поиска да се състои извънреден Европейски съвет на вътрешните министри след атентатите, в които бяха убити 129 души.
Борбата срещу тероризма “трябва допълнително да се усили на всички нива, по-специално на европейско и международно ниво”, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

“На тази среща трябва да се обсъдят възможно най-конкретно и оперативно редица теми, идентифицирани като приоритетни след януарските атентати” във Франция, посочи Казньов и добави, че е спешно “да се ускори графика на тяхното договаряне и прилагане”.

“Предвид равнището на заплаха, което тегне над ЕС, върху неговите страни членки и върху гражданите му, Европа трябва да се сдобие с ефикасна база данни на самолетните пътници, с рамка за борба срещу финансирането на тероризма, и със солидно и ефикасно законодателство за контрола на огнестрелните оръжия”, изтъкна френският вътрешен министър.

“Страните членки на ЕС също така трябва да засилят обмена си на разузнавателна информация и да извършват системен и координиран контрол по външните граници (на ЕС), чрез преразглеждане на Шенгенското споразумение за отворените граници”, добави министърът и изрази желание “възможно най-бързо да има конкретен напредък по всички тези теми”.

“Напълно подкрепяме френската инициатива да се свика извънредна среща на вътрешните министри”, заяви говорителката на Европейската комисия Наташа Берто.

“Ние сме и оставаме редом с народа и властите на Франция. Комисията вече полага всички усилия по подготовката на този Европейски съвет”, добави Берто.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.