Вие сте тук

Мащабна антитерористична операция в Белгия

понеделник, 23 Ноември, 2015 - 09:55

Шестнайсет души бяха задържани при мащабна антитерористична операция на белгийските сили за сигурност тази нощ в района на Брюксел, предаде БНР. Сред тях обаче не е заподозреният атентатор от Париж Салах Абдеслам. Днес в Брюксел метрото и училищата остават затворени при най-висока степен на заплаха.

Блокади на улици, снайперисти, бронирани коли, стотици полицаи и военни бяха част от безпрецедентната спецакция. Тя засегна и най-известния туристически обект сърцето на Брюксел – централния площад. Няколко хотела и ресторанта в района бяха евакуирани от специалните части.

Един от 16-те задържани е ранен, след като е засилил автомобила си срещу полицейски патрул, който е бил принуден да стреля. После шофьорът се опитал да избяга, но накрая е бил заловен.

Всички заподозрени терористи ще се явят тази сутрин пред съдия-следовател, който ще реши дали да бъдат оставени за постоянно в ареста.

Лицето Салах Абдеслам не беше заловено по време на операциите, уточни магистратът Тиери Верц от федералната прокуратура.

Абдеслам е единственият известен оцелял, издирван за участие в атентатите на 13 ноември в Париж. Според вестник "Либр Белжик", снощи той е избягал от полицейско преследване край град Лиеж, на 100-тина километра източно от Брюксел, като е поел с лека кола по магистралата за Германия. Информацията не беше потвърдена от разследващите.

Полицията е направила общо 19 обиска в 6 квартала на Брюксел и на още 3 адреса в град Шарлероа, на 70 км южно от столицата.

Досега не са намерени нито оръжия, нито експлозиви, допълни прокурор Верц.

Правителството продължи 4-ата най-висока степен на терористична тревога в Брюксел, съобщи премиерът Шарл Мишел.

Намиращите се в Брюксел могат да следят за новини на интернет страницата - www.crisiscentrum.be

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.