Вие сте тук

Мащабна антитерористична операция в Белгия

Дата на публикуване: 
понеделник, 23 Ноември, 2015 - 09:55

Шестнайсет души бяха задържани при мащабна антитерористична операция на белгийските сили за сигурност тази нощ в района на Брюксел, предаде БНР. Сред тях обаче не е заподозреният атентатор от Париж Салах Абдеслам. Днес в Брюксел метрото и училищата остават затворени при най-висока степен на заплаха.

Блокади на улици, снайперисти, бронирани коли, стотици полицаи и военни бяха част от безпрецедентната спецакция. Тя засегна и най-известния туристически обект сърцето на Брюксел – централния площад. Няколко хотела и ресторанта в района бяха евакуирани от специалните части.

Един от 16-те задържани е ранен, след като е засилил автомобила си срещу полицейски патрул, който е бил принуден да стреля. После шофьорът се опитал да избяга, но накрая е бил заловен.

Всички заподозрени терористи ще се явят тази сутрин пред съдия-следовател, който ще реши дали да бъдат оставени за постоянно в ареста.

Лицето Салах Абдеслам не беше заловено по време на операциите, уточни магистратът Тиери Верц от федералната прокуратура.

Абдеслам е единственият известен оцелял, издирван за участие в атентатите на 13 ноември в Париж. Според вестник "Либр Белжик", снощи той е избягал от полицейско преследване край град Лиеж, на 100-тина километра източно от Брюксел, като е поел с лека кола по магистралата за Германия. Информацията не беше потвърдена от разследващите.

Полицията е направила общо 19 обиска в 6 квартала на Брюксел и на още 3 адреса в град Шарлероа, на 70 км южно от столицата.

Досега не са намерени нито оръжия, нито експлозиви, допълни прокурор Верц.

Правителството продължи 4-ата най-висока степен на терористична тревога в Брюксел, съобщи премиерът Шарл Мишел.

Намиращите се в Брюксел могат да следят за новини на интернет страницата - www.crisiscentrum.be