Вие сте тук

ЕК: Независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество

Дата на публикуване: 
четвъртък, 26 Ноември, 2015 - 14:32

Във връзка с появилите се публикации, че Европейската комисия е изразила позиция по процесите, които текат в българската съдебна система, и зачестилите въпроси за тяхната достоверност, говорителят на ЕК за върховенството на закона и Хартата за фундаменталните права Кристиян Виган, заяви следното:

"Независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество. Механизмът за сътрудничество и проверка преценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори.

Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи. Това, което е от значение за нас е независимостта на съдебните процедури, които ние наблюдаваме редовно  в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Следващият доклад в рамките на Механизма ще бъде публикуван в началото на следващата година.

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни."