Вие сте тук

Членството на Гърция в Шенген може да бъде замразено

сряда, 2 Декември, 2015 - 14:40

Участието на Гърция в Шенген може да бъде суспендирано, ако не подобри контрола на границите си и приема на мигранти, съобщава FT.

Според изданието заплахата е била отправена към гръцкото правителство от няколко европейски представители, включително външния министър на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Европейските вътрешни министри, които се срещат в четвъртък в Брюксел се очаква да поискат повече мерки от Гърция относно контрола на бежанци в Европа, да подобрят регистрацията и да засилят сътрудничеството с ЕС.

Европейската комисия освен това е разтревожена от хуманитарната ситуация в Гърция и особено на островите, където мигрантите пристигат от Турция.

Според белгийски медии, комисарят по здравеопазването Витенис Андрюкайтис е написал писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в което описва ужасните условия на острос Лесбос, където няма спешна помощ и бебета умират от хипотермия.

ЕК и някои страни-членки критикуват Гърция за това, че не не прилага европейските решения и не използва европейските инструменти за управление на ситуацията.

Гръцките власти изостават всъздаването на горещи точки за приемане, контрол и регистриране на мигранти. Освен това те не са изпълнили обещанията си за организиране на преместването на бежанците в други страни и отказват помощта на Фронтекс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.