Вие сте тук

ЕК призова за бързи действия по миграционната криза

петък, 26 Февруари, 2016 - 09:46

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос призова страните членки на ЕС да постигнат осезаеми резултати във връзка с миграционната криза в срок от най-много 10 дни, като предупреди, че в противен случай има риск от пълното рухване на системата, съобщава бТВ.

След срещата на министрите на вътрешните работи на 28-те в Брюксел Аврамопулос призова за бързото прилагане на решенията, взети от страните членки миналото лято за разселване на бежанци в съюза, за да се облекчи бремето, тегнещо сега върху Гърция и Италия.

Аврамопулос определи като много критична ситуацията с мигрантите, които искат да стигнат до Северна Европа през балканския път и се оказват блокирани на различни граници.

Не е време за действия без координация. Нямаме никакво време за губене, подчерта той.

Той предупреди, че има реален и скорошен риск от голяма хуманитарна криза във връзка с блокирането на мигранти на различни места и повтори, че държавите членки на ЕС трябва да престанат да предприемат едностранни, двустранни или тристранни действия, а да действат заедно, с общоевропейски подход.

Вътрешните министри от съюза се споразумяха за проверяване без изключение на лицата, пресичащи границите на ЕС, в това число и на гражданите на страните членки.

На срещата в Брюксел вътрешните министри на Австрия и на Словения бяха приканени да обяснят на колегите си прилаганите от двете страни по границите им ограничения спрямо мигрантите, които доведоха до „задръстване“ на Гърция с мигранти.

На срещата присъства и турският заместник-министър на вътрешните работи Себахаттин Йозтюрк. Това е индикация, че 28-те продължават да виждат в Турция един от основните фактори в миграционната криза, отбелязва АФП. Присъствието му на срещата целеше да се обобщят усилията на Анкара, положени досега за спиране на мигрантите към Европа.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.