Вие сте тук

Среща на върха ЕС - Турция за мигрантите

понеделник, 7 Март, 2016 - 09:54

Държавните лидери от Европейския съюз  ще се срещнат днес с турския премиер Ахмед Давутоглу в нов опит да договорят намаляване на мигрантския поток през Егейско море и условия за връщане на икономическите мигранти, съобщава БНР. 

От ноември насам Анкара има ангажимент да арестува трафикантите на хора и да спира лодките им с мигранти от крайбрежието на Егейско море. Дневният брой на пристигащите на гръцките острови обаче е все още над хиляда души. 

Според много хора в Европа, най-надеждният метод е масово и бързо извозване с кораби обратно на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция, посочва председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Споразумението за реадмисия още не се спазва 100%, а след срещата с Давутоглу 28-те правителствени лидери ще обсъдят плана на Европейската комисия за възстановяване нормалното функциониране на зоната Шенген без вътрешни граници до края на годината. Очаква се в заключението да се признае свършения факт, че Балканският път на мигрантите през Македония вече е затворен – нещо, срещу което Атина остро се противопоставя. 

Планът включва значителна финансова помощ за Гърция да изгради центрове за настаняване на блокираните на нейна територия бежанци, докато системата на квотно разпределение ги прати по легален начин в останалите членки на Европейския съюз. Процесът с квотите обаче е бавен – от 63 000  кандидати в Гърция са преместени малко над 200.

Гърция очаква стотици милиони евро за хилядите мигранти, останали на нейна територия след практическото затваряне на македонската граница. Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска спешно прехвърляне на тези хора в други страни от Евросъюза. Външният министър Никос Кодзиас не изключи възможността за гръцко вето на днешната среща, на която лидерите ще търсят начини за по-скорошно премахване на временния граничен контрол, установен от няколко шенгенски държави.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.