Вие сте тук

Гражданският съвет и ДСБ от Реформаторския блок: България трябва да се възползва от помощта на европейските си партньори в борбата с корупцията, а не да я отхвърля

Дата на публикуване: 
четвъртък, 10 Март, 2016 - 12:13

Във връзка с отново лансираната идеята от български евродепутати за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, представителите на Гражданския съвет на РБ и ДСБ изпратиха до медиите декларация, която публикуваме без редакция:


Декларация


Ние, представителите на Гражданския съвет на РБ и ДСБ, се противопоставяме категорично на опита на ГЕРБ, БСП и ДПС да окажат политически натиск върху Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България.

От 2007 година насам ежегодните доклади на Европейската комисия, за съжаление, не констатират напредък на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това е причината Европейската комисия, на този етап, да не отменя Механизма. МСП бе наложен единствено на България и Румъния, за да ги стимулира към сериозни усилия за освобождаване съдебната система от зависимости, за ефективна борбата с корупцията, за гарантиране върховенството на закона.

Девет години по-късно партии и държавни институции в България продължават да са зависими от сенчести кръгове, над прокуратурата и съда тегнат съмнения, че изпълняват политически поръчки, корупцията е повсеместна, липсват осъдени по високите етажи на властта, медийната свобода е потъпкана ... Всички тези неудобни истини са констатирани и в последния доклад на ЕК.

ГЕРБ, БСП и ДПС минираха възможността за предприемане на решителна крачка в посока на всеобхватна съдебна реформа при промените в Конституцията в края на 2015 година. Ето защо инициативата на евродепутатите на тези три партии за отмяна на мониторинга върху България е не просто дълбоко погрешна, а вредна. Тя обслужва единствено радетелите на статуквото, които искат сегашният модел на корупция и безнаказаност да продължи без санкцията на европейските ни партньори.

За нас всякакви усилия за отмяна на мониторинга са политически натиск за спиране на реформите. България трябва да се възползва от помощта на европейските си партньори в борбата с корупцията, а не да я отхвърля. Затова настояваме за задълбочаване на механизма за сътрудничество, а не за неговата отмяна. Това трябва да стане чрез прилагане на препоръката за външен надзор върху прокуратурата по знакови дела.

Призоваваме политическите сили, институциите и гражданите на България да мобилизираме енергията си за реални и необратими радикални реформи в съдебната система. Само осъществяването им ще доведе до логично отпадане на Механизма.
 
10 март 2016 година
София