Вие сте тук

ЕС обсъжда споразумението с Турция

четвъртък, 17 Март, 2016 - 09:55

28-те държавни лидери от ЕС отново се събират в Брюксел, за да решат дали да сключат споразумение с Турция за спиране на мигранти и обмен на бежанци. Няколко правителства, сред които и това на България, имат резерви относно сделката и условията, които поставя Анкара, за да спира потока от хора през границите си, съобщава БНР.

Планът изисква да се позволи още от тази година на турските граждани да пътуват в Европа без шенгенски визи, а Съюзът формално да поднови преговорите за присъединяване на Турция, които в момента са замразени заради ветото на Кипър. Никозия е в преговори за обединяване със северната турска част на острова и отстъпки в този момент според нея биха провалили споразумението.

6 милиарда евро е цената, според турските власти, която европейците трябва да платят за осигуряване нормални условия на живот на сирийските бежанци. Ако се приеме, това би означавало българската вноска от бюджета от сегашните 5,9 милиона евро може да скочи двойно за следващите 3 години.

За да приема обратно нелегално пристигналите в Гърция мигранти, Анкара иска срещу всеки върнат сириец ЕС да дава убежище на друг, подбран от властите в Турция. Брюксел планира за целта 72 хиляди места за настаняване по квоти. Мярката цели да разубеди хората да ползват трафикантските канали с обещанието, че има легален начин за бежанците да стигнат до Европа. Унгария обаче настоява тази релокация да бъде доброволна за всяка страна, а не задължителна.

Според източници в Брюксел има шанс в текста на споразумението да бъде включено искането на България, Турция да гарантира, че ще спира миграционните потоци към всички граници с ЕС, а не само към гръцката.

Срещата на върха започва днес във формат 28 лидери и ако има консенсус, в петък към тях ще се присъедини турският премиер Ахмет Давутоглу за финални подписи.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.